Uw bedrijf is voortdurend in beweging. Hoe zorgt u ervoor dat mensen meegroeien en blijven ontwikkelen in hun vakgebied en uw bedrijf? En heeft talentontwikkeling invloed op uw bedrijfsresultaat?
Als een bedrijf talentontwikkeling goed inricht, heeft dit een aantoonbaar effect op het bedrijfsresultaat door:
Talentontwikkeling verbetert dus in meerdere opzichten het bedrijfsresultaat. Dit blijkt niet alleen uit vele ‘werkvloerervaringen’, maar ook uit diverse rapporten, waaronder het Trendrapport ‘Jong talent naar de top’ van ASA, specialist in bemiddeling van studenten en young professionals, gebaseerd op een onderzoek waarbij 275 bedrijven hun ervaringen over talentontwikkeling hebben gedeeld.
Economen en politici hameren al jarenlang op het belang van scholing voor de Nederlandse economie. In overheidssectoren en onderwijs scoort het belang van talentontwikkeling voor medewerkers hoog met respectievelijk 85% en 91%.
Op de prioriteitenlijst van werkgevers is investeren in personeel de afgelopen twee jaar daarentegen juist gedaald (SCP - Vraag naar arbeid, 2015). In het bedrijfsleven is het aantal werkgevers dat talentontwikkeling belangrijk vindt aanmerkelijk lager (67%), met als dieptepunten de bouw en de industrie met respectievelijk 55% en 50%. De gevolgen van de economische crisis en de flexibilisering van de arbeidsmarkt (met minder werknemers in vaste dienst) liggen aan dit negatieve beeld in het bedrijfsleven ten grondslag.
Er is echter ook goed nieuws, het opleiden en ontwikkelen van managers binnen bedrijven staat dit jaar wél weer hoog op de agenda van HR. Bedrijven willen het personeel weer perspectief geven. Dit blijkt uit onderzoek van het Top Employers Institute dat wereldwijd bedrijven certificeert die goede condities creëren voor hun medewerkers. Het instituut nam wereldwijd het HR-beleid van meer dan 900 bedrijven onder de loep. Na tijden van inkrimpen zien bedrijven weer groeimogelijkheden voor het personeel, luidt de conclusie.